לחם כוסמין זריז

לחם כוסמין זריז

אין כמו לחם ביתי, חם שיצא הרגע מהתנור. למרוח אותו עם ריבה או גבינה טבעונית וחופן נבטים טריים שנאספו הישר מהמנבטה… אחחחח.
הכנתו לא מצריכה הרבה עבודה ולמען האמת כל הזמן הדרוש הוא בעיקר להתפחה. תנסו, וכמו שאמרתי בהתחלה, אין כמו לחם ביתי!

מצרכים

  • 600 גר’ קמח כוסמין מלא
  • 4 כפות שמן זית
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 1 כפית מלח
  • 1.5-2.5 כוסות מים
  • 3 כפות זרעי דלעת
  • 1 כף משפר אפייה (אופציונלי)

לתוספת מעל ללחם (קישוט – אופציונאלי)

  • 1 כף זרעי צ’יה
  • 1 כפית שומשום  שחור
  • 1 כפית שומשום מלא

אופן ההכנה

  • להכניס את כל החומרים למעט המים למיקסר ולערבל תוך כדי להוסיף מים בהדרגה עד לקבלת בצק יציב.
    להתחיל עם כוס וחצי מים (כ-375 מ”ל)
  • להעביר להתפחה למשך כשעה (פשוט לשים ניילון נצמד על הקערה ומעל מגבת).
  • לאחר כשעה מפרידים את הבצק מדפנות הקערה (ניתן לקמח מעט בכדי שהבצק לא ידבק לאצבעות או לדפנות) ומעבירים לתבנית לחם / אינגליש קייק מרופדת בנייר אפיה.
  • מכסים שוב בניילון ובמגבת להתפחה חוזרת של כחצי שעה.
  • זה השלב בו אנחנו מקשטים את הלחם והוא שלב אופציונאלי אם לא בא לכם לקשט… תעברו לשלב הבא 🙂 לוקחים את זרעי הצ’יה עם 3 כפות מים ומערבבים למשך כמה שניות ומורחים על חלק העליון של הבצק וזורים בנוסף גם את השומשום.
  • מכניסים את הבצק לתנור שחומם מראש על 200 מעלות למשך 35-40 דקות.
  • לאחר שמוכן להוציא ולצנן על רשת כ 15 דקות.

בתאבון!

 

26 תגובות

  1. איפה אתם קונים זרעי דלעת? וכמה זה עם שמרים טריים?

    • אבי-ז'אן לוי says:

      יערית, זרעי דלעת אנחנו קונים בחנות לממכר פיצוחים וכד’ ולפעמים גם בשווקים.
      לגבי שמרים טריים אני מעריך משהו כמו 25 גר’ שזה בערך 1 כף שמרים יבשים

    • עליזה קולב says:

      הכנתי ויצא מעולה לא נישאר שום פירור

  2. היי אבי!
    כבר המון זמן שאני מתכננת לנסות מתכון שלך ובחרתי את זה אך לצערי עד כה התוצאות משונות…. ראשית הבצק יצא מאד מאד מאד רטוב ובלתי ניתן לעבודה. הוספתי עוד קמח עד שהוא לבש “צורה” שנית, הבצק לא תפח כלל וכלל. הייתכן שזה בגלל חוסר הסוכר? (שמרים אוהבים סוכר)

    אשמח לשמוע תגובות

    • אבי-ז'אן לוי says:

      דגנית היי,
      צר לי לשמוע שלא עבד לך אבל אל ייאוש, זה בד”כ קורה עם לחמים ומאפים שלא תמיד הולך על ההתחלה. אני חוויתי את זה לא פעם 🙂
      ראשית, הבצק אמור להיות מעט רך אבל ממש לא מאוד מאוד רטוב. הבצק צריך להיות רך ומעט דביק כלומר, אם אחזיק אותו בידיי הוא לא יעמוד יציב אלא ייטה להתפרס ולא ינזל אלא ישאר אחיד. כמה מים הוספת? (קמח כוסמין וקמח מלא “שותים” בד”כ יותר מים), האם הוספת את המים בהדרגה? וכמה קמח הוספת אחר כך?
      שנית, 1 כף שמרים יבשים מטפיחים גם קילו בצק לכן מוזר לי לשמוע שהם לא הטפיחו 600 גר’. ייתכן והשמרים לא היו פעילים? ולכמה זמן התפחת את הבצק?

  3. יעבוד גם עם ללוש ביד, נכון? (בהעדר מיקסר…)

  4. הכנתי כלחמניות ויצא ממש מצויין.
    בחוץ פריך ובפנים אוורירי.
    תודה.

  5. נראה מעולה, כמה שאלות:

    1) אני מניח שזרעי דלעת הם רק לכיף ולא חובה? פשוט אין לי.
    2) אם יש לי תבנית אינגליש קייק קצת גדולה – האם מומלץ להגדיל את הכמויות? או להסתפק בלחם קצת נמוך יותר?
    3) ההתפחה – אני מניח שהפקטור של הזמן תלוי טמפ׳. האם יש מדד יותר מדויק? נניח – הכפלה, שילוש או משהו?

    תודה!

    • אבי ז'אן לוי says:

      דב תודה,
      1) זרעי הדלעת הם לא חובה במתכון, ניתן לוותר עליהם.
      2) אם התבנית ממש גדולה אז רצוי להכפיל את הכמות, אם היא גדולה במעט, תוכל להסתפק בלחם נמוך מעט.
      3) ההתפחה היא עד להכפלת הנפח של הבצק

  6. אבי שלום,
    נתקלתי במתכון ומתכוון להכין היום. שאלה….
    מידע אישי שמרים צרכים מצע על מנת שיכלו לתסוס (סוכר). האם לא מכניסים שום סוכר (או תחליף סוכר כגון דבש, סילאן או אגאבה) עבור ההתפחה?

    תודה
    יובל

    • אבי ז'אן לוי says:

      יובל, לא אין צורך. שמרים לא חייבים סוכר להתפחה. תנסה ותראה 🙂
      אבל אם אתה בכל זאת רוצה לעשות שימוש בסוכר לך על זה. להזיק זה לא יזיק

  7. היי אבי!
    רציתי לשתף שלאחרונה אני מכינה המון מתכונים שלך ואף לא פספוס ! (טוב… אולי רק אחד 🙂
    היום הכנתי את הלחם למשפחה המורחבת ולא נשאר אף פירור ….!
    בקיצור קצרתי מחמאות.
    אז חשבתי שמגיע גם לך קצת.
    האתר נהדר, מתכונים פשוטים, ברורים וטעימים!
    כייף.

    • אבי ז'אן לוי says:

      שרה, תודה רבה!
      זאת הסיבה שהקמתי את הבלוג הזה, לשתף אנשים במתכונים ולהראות שטבעונות זה לא רק חסה וסלטים (מה שנראה לי שכבר כולם כבר יודעים)
      אגב, אני בעד פספוסים… רק ככה לומדים 😉

  8. ניסיתי, החלפתי את משפר האפייה בקמח לתת בהיר אנזימטי
    האנזימים בלתת מפרקים את העמילן שבקמח לסוכר
    השמרים מקבלים תוספת סוכר ועובדים נהדר.
    יצא מעולה.

  9. היי אבי,

    ניתן להכין לחם\פיתות כנ”ל ללא שמרים?

  10. שלום
    האם צריך ללוש את הבצק דקות ארוכות
    או שמספיק לחכות שיקבל צורה
    כי זה מה שעשיתי ועברו 30 דק’ ועוד לא תפח ??

  11. היי
    תפח יופי
    רק סבלנות:)

  12. הכנתי פעם ראשונה יצא מדהים תודה

  13. שלום, אני רוצה להכין את הלחם ויש לי מספר שאלות של מתחילים שכן זו פעם ראשונה שלי:)
    בשלב הלישה – אין לי מיקסר ולכן אלוש בידיים. זה כמו עוגה שכדאי להימנע מיותר מידי ערבוב או דווקא ללוש הרבה?
    האם עדיף לאפות בתנור טורבו או רגיל?
    זה משנה אם משתמשים בשמרים יבשים או טריים? מעדיפה טריים שכן אין בהם חומרים משמרים וכו..
    והאם זה משנה אם נותנים ללחם להתפיח יותר ממה שצריך, נגיד עוד שעתיים ? (אם אני רוצה לצאת ולאפות שאחזור)
    תודה!

  14. טוב, כבר הכנתי בנתיים ויצא מצויין!! פעם הבאה רק אוסיף עוד טיפה מלח. תודה על המתכון:)

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*

 
 
 
 
שינוי גודל גופנים
ניגודיות